Chcesz kupić sok z kwaszonych buraków? Koniecznie odwiedź ten adres.
Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonek. W ostatnich latach jednakże raz za razem mówi się także o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – właściwości oraz składniki odżywcze
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, ale niesłychanie zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, C, E oraz A, jak również rozmaite minerały, jak m.in. wapń, żelazo oraz potas. Wiele osób ma trudności z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, niemniej jednak zaleca się wypijać go regularnie, bo działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie powinno się nadużywać – wystarczy pić mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?
Kolejnym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od wieków do gotowania i który spożywamy również jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Zawiera on wiele witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: zapobiega obstrukcjom, poprawia koncentrację, a równocześnie obniża ciśnienie. Chociaż buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na reumatyzm bądź schorzenia nerek.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, by przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w ulubionym sklepie lub zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, iż tego typu soki należy składować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]