Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Skieruj się tu, aby zamówić sól himalajską.

Składnikiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól himalajska i sól kłodawska? Czemu warto wykorzystywać je w gastronomii?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Pomimo, iż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 gramów na dobę) są niezbędne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę potrzebnych minerałów i pierwiastków, takich jak cynk, selen czy żelazo, a równocześnie nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]