Kliknij tutaj, aby zamówić ogórki kwaszone.
W sałatce, w zupie, na kanapce czy w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszonki są równie zdrowe, co pyszne.
Jak robi się ogórki kwaszone?
Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest stosunkowo łatwe. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo beczki z drewna, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą i pozostawia się je na przynajmniej 14 dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą zjeść ogórki już po paru dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper i ząbki czosnku, lecz walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić też innymi dodatkami, przykładowo liśćmi laurowymi, kawałkami papryki albo pieprzem. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, by na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada również spiżarnię bądź piwnicę, w której może chować przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż należy odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w woreczkach foliowych czy też w pojemnikach z rączką, które bez problemu da się schować w lodówce.
Czy warto spożywać ogórki kwaszone?
Od wieków powszechne jest przekonanie, że sfermentowane warzywa dobrze oddziałują na nasz układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż razem z kwaszonkami konsumujemy pożyteczne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie oddziałują na ich florę, wspomagając w konsekwencji procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, A i K1, a także wiele minerałów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, potas i miedź. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli doceniamy kwaśne smaki, zalecamy nie wyrzucać go po zjedzeniu warzyw, tylko użyć go do zupy ogórkowej lub wypić, gdyż w czasie kwaszenia składniki odżywcze przenikają po części do zalewy. Trzeba jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem pokaźna ilość soli.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]