Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin

Kwaszona kapusta dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych i witamin

Jeśli chcesz zamówić kiszoną kapustę, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Specyficzny smak kapusty kiszonej jest istotną cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem licznych potraw i statystyczny Polak dość często widzi ją na stole. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.

Czy warto jeść kwaszoną kapustę?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych dwóch nazw używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na kilkumiesięczne przechowywanie żywności. Cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy i minerały, których zdobycie w zimowe miesiące było znacznie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A wypada zaakcentować, iż kwaszona kapusta ma wiele substancji istotnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B9, B6, B2). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi żelaza, błonnika pokarmowego i magnezu. Jednocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, stąd rekomenduje się jego spożycie osobom pragnącym schudnąć.

Kiszona kapusta – w pierogach oraz w zupach

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy jako dodatek do potraw, jak i jako najważniejszy ich składnik. Na surowo najczęściej spożywa się ją jako surówkę z cebulą lub marchwią, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także artykuł, który cudownie komponuje się z grzybami i mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokietów czy pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie byłoby ukochanych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, bigosu czy kapuśniaka.

Praktycznie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kwaszoną kapustę, jednak w dzisiejszych czasach nieczęsto przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na zimę. Kwaszoną kapustę w wielkich i niewielkich pojemniczkach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]