Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Szukasz żuru w butelce? Powinieneś odwiedzić ten adres.

Obecnie coraz rzadziej jemy obiady z dwóch dań. Przez chroniczny pośpiech, co generuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które kiedyś podawane były na ogół jako to większe danie. Jednak typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to wciąż stanowią one stały punkt w menu gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie stawiane na stołach w czasie obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – Zakwas z mąki pszennej lub żytniej – który na żurek, a który na barszcz biały?

Jeżeli zapyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która różni te zupy, choć warto wyraźnie zaznaczyć, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla indywidualne preferencje i doświadczenie kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, że do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów oraz jarzyn. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bowiem w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy typy:
– gęsty, kwaśny żur sporządzany zwykle z pokaźną ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Bazę na barszcz biały albo żur można kupić

Przygotowanie zakwasu na wymienione wyżej zupy jest proste, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych znaleźć można mnóstwo przepisów na zakwas, które można przetestować. Wykorzystując jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, jeżeli ochota np. na barszcz biały najdzie was niespodziewanie, można sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których ugotujemy przepyszny biały barszcz i żurek staropolski czy też śląski.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]